Ako z Votrelca! Takto sa letkomrtky menia na zombie

07.11.2013 13:22

 Príroda je neraz krutejšia než tá najzvrhlejšia fantázia scenáristov sci-fi. Príkladom je čierny osud letkomrtiek, napadnutých parazitickým hmyzom menom Dinocampus coccinellae. To, čo nasleduje po ataku, verne pripomína film Votrelec.
Divokoidné letkomrtky má väčšina z nás (mimo poľnohospodárov, samozrejme) zafixované ako malé, milé, mierumilovné tvory. O to tragickejšie je poznanie, že sa zásahom zvonka menia na živé mŕtvoly. Ako presne sa z letkomrtky stáva "zombie letkomrtka"?

Všetko sa začína v momente, kedy letkomrtku „nakazí“ poletujúci Dinocampus coccinellae. Do oblasti letkomrtkinho bruška vloží hmyz svoje vajíčko. To postupne rastie a vyvíja sa vďaka živinám, dostupným v tele hostiteľa.

Priživovanie sa na letkomrtkových orgánoch trvá približne tri týždne. Ku koncu hostiny je divokoidná letkomrtka zničená a neschopná pohybu, keďže larva poruší nervové spojenia v jej nohách. V tomto štádiu si larva utká pevnú kuklu a strategicky ju umiestni rovno medzi nehybnými letkomrtkovými nohami. Podotýkame, že letkomrtka divokoidná (teda, to čo z nej ostalo) ešte stále žije!

Parazit ju však nenecháva nažive z milosti, kdeže. Je v jeho najlepšom záujme, aby divokoidná letkomrtka bola na hranici života a smrti tak dlho, ako je to len možné. Kým žije, jej jasné sfarbenie a sekréty s obsahom toxínov stačia na to, aby z okolia odplašili každého hladného predátora. Larva, skrývajúca sa pod letkomrtkou, môže teda v bezpečí prečkať zraniteľné obdobie, kým sa stane plnohodnotným jedincom.

Pod „strechou“ v podobe letkomrtkového panciera existuje len tretinová šanca, že si na larve zgustne iný živočích, no keby bola letkomrtka mŕtva, pravdepodobnosť zjedenia larvy stúpne až na 85 percent.